Κυριακή, Ιανουάριος 21, 2018
   
Text Size
logo
 

Human trafficking: Η νέα μάστιγα

Κάπνισμα και καρκίνος (Η επίπτωση του καπνίσματος στον καρκίνο του μαστού)
Μαμμάς Κ.Σ., Μπακαλιάνου Κ.
Είναι κοινός τόπος ότι το κάπνισμα έχει συσχετισθεί περισσότερο με τα οξέα νοσήματα όπως αυτό του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ωστόσο, η πιο θανατηφόρα επίπτωσή του είναι ο "ΚΑΡΚΙΝΟΣ". Πράγματι, όλες οι λίστες πρόληψης από κακοήθη νοσήματα, όλων των οργάνων του ανθρώπινου σώματος, περιλαμβάνουν το κάπνισμα ως μία ισχυρή, ή πιο ήπια καρκινογόνο αιτία. Στην πρώτη περίπτωση ανήκει ο πνεύμονας, ενώ στη δεύτερη ο μαστός και ο τράχηλος της μήτρας. Η θνητότητα από τον καρκίνο του πνεύμονα είναι περίπου 23 φορές υψηλότερη σε άντρες καπνιστές και 13 φορές υψηλότερη σε γυναίκες καπνίστριες, συγκριτικά με τους μη καπνιστές, άντρες και γυναίκες αντίστοιχα. Πράγματι, το κάπνισμα θεωρείται υπεύθυνο για το 30% των θανάτων στις ΗΠΑ. Επίσης, ο καπνός είναι υπεύθυνος για 1 στους 5 θανάτους στην ίδια χώρα.
Από τις επιστημονικές έρευνες πολλών ετών έχει, πλέον, διαπιστωθεί η αιτιολογική σχέση του καπνίσματος και του καρκίνου των πνευμόνων, της στοματικής κοιλότητας, των ρινικών κοιλοτήτων, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος, του τραχήλου της μήτρας, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και της μυελοειδούς λευχαιμίας. Το κάπνισμα συμπεριλαμβάνεται ως αιτία και στον καρκίνο του μαστού χωρίς, όμως, να έχει αποδειχθεί ως σήμερα ισχυρή αιτιολογική τους σχέση.
Πολύ περισσότερο, είναι ανάγκη να υπογραμμιστεί ο δυσμενής ρόλος του καπνίσματος στη μετεγχειρητική πορεία των χειρουργικών ασθενών. Πράγματι, κάθε χειρουργική επέμβαση, ιδιαίτερα των μείζονων, είναι υποκείμενη σε αποτυχία ή σε επιβάρυνση από σειρά επιπλοκών, λόγω του καπνίσματος. Ας αναφέρουμε την απόφαση των Βρεττανών Χειρουργών στη δεκαετία του '90, να μην εκτελουν προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς, που δεν διέκοπταν, προεγχειρητικά, το κάπνισμα. Όσον αφορά στο παθητικό κάπνισμα, η αμερικανίδα χειρουργός Richard Carmona δημοσίευσε τα αποτελέσματα ερευνών σε μία αναθεωρημένη έκθεση περί του παθητικού καπνίσματος το 2007. Σύμφωνα με αυτή, το παθητικό κάπνισμα αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την υγεία. Η έκθεση ανέφερε ότι το παθητικό κάπνισμα αύξανε, το κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα κατά 20-30%, στους μη καπνιστές, ενώ άλλαζε την κατάσταση του καρδιαγγειακού τους, κατά 25-30%.
Τα παιδιά ήταν ιδιαίτερα επιρρεπή στις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος!
Υπολογίστηκε ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν στις ΗΠΑ 430 νεογνά εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος λόγω του σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται ότι 650.000 θάνατοι/έτος σύνδεονται με το κάπνισμα, ενώ το κόστος της χρήσης του ανέρχεται σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος.
Στην πατρίδα μας καταγράφεται μία παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού οι Έλληνες θεωρούνται οι πιο φανατικοί καπνιστές με ετήσια κατανάλωση κατ’ άτομο, τα 3.000 τσιγάρα ετησίως. Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέδειξε το 2007, τις Ελληνίδες ως παγκόσμιες πρωταθλήτριες στο κάπνισμα, με ποσοστό 31,3%. Αναφέρεται ότι ανάμεσα στους καπνιστές και των δύο φύλων στη χώρα μας, το 44,6% είναι γυναίκες και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών (33,4%) έχει ηλικία από 30-44 ετών.
Τέλος, εκτιμάται ότι στη χώρα μας 15.000 θάνατοι ετησίως, οφείλονται σε νοσήματα που συνδέονται με το κάπνισμα, ενώ δεν έχει ακόμα ερευνηθεί το σύνολο των νοσημάτων. Δεδομένου ότι μόνο το 29% των καπνιστών έχει χρησιμοποιήσει βοηθήματα διακοπής του καπνίσματος, παρότι το 55%, του συνόλου των καπνιστών, θεωρεί ότι μπορεί να διακόψει το κάπνισμα χωρίς αυτά, στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται τα οφέλη των καπνιστών που διακόπτουν το κάπνισμα με βάση το χρόνο διακοπής του (American Cancer Society).
Χρόνος Διακοπής και αναμενόμενο όφελος
20 λεπτά: Η αρτηριακή πίεση μειώνεται στα επίπεδα κοντά σε εκείνα πριν το τελευταίο τσιγάρο.
Η θερμοκρασία των χεριών και των ποδιών αυξάνεται και κυμαίνεται κοντά στη φυσιολογική.
8 ώρες: Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μειώνεται στα φυσιολογικά επίπεδα.
24 ώρες: Η πιθανότητα για έμφραγμα μειώνεται στα φυσιολογικά αναμενόμενα επίπεδα.
2 εβδομάδες: Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται,
ως 3 μήνες: Η πνευμονική λειτουργία αυξάνεται κατά 30%.
1-9 μήνες: Ο βήχας, η ρινική συμφόρηση, η κόπωση, και η ελαφρά δύσπνοια μειώνονται.
Οι λάχνες επανακτούν τη φυσιολογική τους λειτουργία στους πνεύμονες και αυξάνουν τη δυνατότητα κατακράτησης της βλέννης, κάθαρσης των πνευμόνων και μείωσης της πιθανότητας λοίμωξης.
1 έχος: Η πιθανότητα εμφράγματος μειώνεται στο 50% του αντίστοιχου των καπνιστών.
5 έτος: Η πιθανότητα αγγειακού εγκεφαλικού μειώνεται στην αντίστοιχη ενός μη καπνιστού σε 5-15 χρόνια.
10 έτη: Η συχνότητα θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται στο 50% εκείνης των καπνιστών που δεν έχουν διακόψει.
Η πιθανότητα καρκίνου του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, του νεφρού, και του παγκρέατος μειώνεται.
15 έτη: Η πιθανότητα στεφανιαίας νόσου είναι η ίδια με αυτή ενός μη καπνιστού.
Πηγή: Κ.Σ. Μαμμάς, «Κάπνισμα και Καρκίνος (η επίπτωση του καπνίσματος στον καρκίνο του μαστού)», Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 31/5/2009, ΑΟΝΑ «Ο Άγιος Σάββας».
Μαυριτσάκη Σ.

banner_OIKOGENEIAKOS
 
Με τον όρο αυτό εννοούμε την υπόθαλψη ανθρώπων μέσω απειλής ή χρήσης βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού, απαγωγής, κατάχρηση δύναμης ή λήψη χρημάτων, με σκοπό τη συγκατάθεση ενός ατόμου ώστε να ασκήσει εξουσία πάνω σε έναν άλλο άνθρωπο με στόχο την εκμετάλλευση. Εδώ εννοούμε κυρίως τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την εκπόρνευση, αλλά και τη δουλεία, την αφαίρεση και εμπορία οργάνων καθώς και το εμπόριο βρεφών. Τα κέρδη που αποφέρει το παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπων στα εγκληματικά δίκτυα, μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα του εμπορίου ναρκωτικών!
 
Σύμφωνα με τη UNICEF ένα εκατομμύριο παιδιά πωλούνται ετησίως στην Ασία με σκοπό την πορνεία, ή χρησιμοποιούνται για παιδική πορνογραφία στον ανεπτυγμένο αλλά και αναπτυσσόμενο κόσμο... Εξ' αυτών, το 50% πωλούνται από γνωστό ή φιλικό πρόσωπο, 40% από τις ίδιες τις οικογένειες τους και 10% από άλλους συγγενείς. Ο αριθμός των παιδόφιλων τουριστών υπολογίζεται ότι αποτελεί το 1% του συνολικού αριθμού των ταξιδιωτών.
 
 
Κύριες αιτίες του Φαινομένου
 
Τα υψηλά κέρδη σε σύντομο χρονικό διάστημα των διακινητών ανθρώπινων όντων σε συνδυασμό με το μικρό κόστος διακίνησης των θυμάτων και τη μεγάλη ζήτηση, κυρίως για γυναίκες και παιδιά, στη διαρκώς αυξανόμενη βιομηχανία του σεξ παράλληλα με την έλλειψη σχετικής και αυστηρής νομοθεσίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το trafficking σε μερικές χώρες δε θεωρείται καν έγκλημα!
 
Το διαρκώς αυξανόμενο μεταναστευτικό κύμα και οι οικονομικές κυρίως δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα παιδιά.
 
Βασικός παράγοντας ενίσχυσης και διατήρησης του φαινομένου είναι η ευάλωτη, άνιση και «συμπληρωματική» κοινωνική θέση των γυναικών και των παιδιών σε συνδυασμό με την αδιαφορία των κυβερνήσεων.
 
 
Η Σεξουαλική Εκμετάλλευση
 
Αποτελεί την κυριότερη μορφή εκδήλωσης του φαινομένου του human trafficking. Σε χώρες όπου το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού είναι χαμηλό και η οικονομική κατάσταση άσχημη, η βιομηχανία του σεξ παρουσιάζει μεγάλη άνθιση. Τα θύματα μεταφέρονται κυρίως στα αστικά κέντρα, όπου πωλούνται σε ιδιοκτήτες οίκων ανοχής. Από τη στιγμή αυτή το άτομο θεωρείται χρεωμένο απέναντι στον «ιδιοκτήτη» του και με σκοπό την αποπληρωμή του χρέους αυτού προσφέρει τις υπηρεσίες του. Πρόκειται ουσιαστικά λοιπόν για μία μορφή δουλείας. Πρακτικά, ακόμα και όταν εξοφληθεί το χρέος, το θύμα μεταφέρεται ή μεταπωλείται σε άλλη επιχείρηση, οπότε ξεκινά εκ νέου η ίδια διαδικασία εξόφλησης.
 
Τα άτομα κρατούνται υπό συνθήκες φυλάκισης, με κάποιες διαφοροποιήσεις ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, χωρίς πάντως δυνατότητα διαφυγής και υπό καθεστώς εκφοβισμού και ψυχολογικής βίας. Σπάνια επιχειρούν να διαφύγουν λόγω της σκληρής τιμωρίας που μετέπειτα υφίστανται, της άγνοιας της γλώσσας στην οποία βρίσκονται και του φόβου σύλληψης τους. Πολλές φορές δυστυχώς βιάζονται, ξυλοκοπούνται ή ακόμα και κακοποιούνται από τους πελάτες τους.
 
 
Προτάσεις για την καταστολή του φαινομένου
 
Για την αντιμετώπιση της μάστιγας αυτής, επιβάλλεται η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη ανάληψη δράσης από τα όργανα του κράτους, με την ποινικοποίηση του φαινομένου αλλά και κάθε είδους εμπορίας ανθρώπων. Απαιτείται η άμεση δραστηριοποίηση των ατόμων ενάντια σε κάθε είδους προσβολή της ανθρώπινης προσωπικότητας, ιδιαίτερα σε μία κοινωνία σαν τη σημερινή, όπου ο άνθρωπος βιώνει τις απολαύσεις από τη χρήση της τεχνολογικής ανάπτυξης και προόδου. Η ελευθερία επιλογής δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα αγαθό που ανήκει σε όλους.
 
 
* Το παρόν άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Τα νέα του Οικογενειακού Προγραμματισμού» .
bannersimplereverse_OIKOGENEIAKOS

GreekEnglish (United Kingdom)

.