Κυριακή, Ιανουάριος 21, 2018
   
Text Size
logo
 

Ο ρόλος του συντρόφου στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία

Κάπνισμα και καρκίνος (Η επίπτωση του καπνίσματος στον καρκίνο του μαστού)
Μαμμάς Κ.Σ., Μπακαλιάνου Κ.
Είναι κοινός τόπος ότι το κάπνισμα έχει συσχετισθεί περισσότερο με τα οξέα νοσήματα όπως αυτό του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ωστόσο, η πιο θανατηφόρα επίπτωσή του είναι ο "ΚΑΡΚΙΝΟΣ". Πράγματι, όλες οι λίστες πρόληψης από κακοήθη νοσήματα, όλων των οργάνων του ανθρώπινου σώματος, περιλαμβάνουν το κάπνισμα ως μία ισχυρή, ή πιο ήπια καρκινογόνο αιτία. Στην πρώτη περίπτωση ανήκει ο πνεύμονας, ενώ στη δεύτερη ο μαστός και ο τράχηλος της μήτρας. Η θνητότητα από τον καρκίνο του πνεύμονα είναι περίπου 23 φορές υψηλότερη σε άντρες καπνιστές και 13 φορές υψηλότερη σε γυναίκες καπνίστριες, συγκριτικά με τους μη καπνιστές, άντρες και γυναίκες αντίστοιχα. Πράγματι, το κάπνισμα θεωρείται υπεύθυνο για το 30% των θανάτων στις ΗΠΑ. Επίσης, ο καπνός είναι υπεύθυνος για 1 στους 5 θανάτους στην ίδια χώρα.
Από τις επιστημονικές έρευνες πολλών ετών έχει, πλέον, διαπιστωθεί η αιτιολογική σχέση του καπνίσματος και του καρκίνου των πνευμόνων, της στοματικής κοιλότητας, των ρινικών κοιλοτήτων, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος, του τραχήλου της μήτρας, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και της μυελοειδούς λευχαιμίας. Το κάπνισμα συμπεριλαμβάνεται ως αιτία και στον καρκίνο του μαστού χωρίς, όμως, να έχει αποδειχθεί ως σήμερα ισχυρή αιτιολογική τους σχέση.
Πολύ περισσότερο, είναι ανάγκη να υπογραμμιστεί ο δυσμενής ρόλος του καπνίσματος στη μετεγχειρητική πορεία των χειρουργικών ασθενών. Πράγματι, κάθε χειρουργική επέμβαση, ιδιαίτερα των μείζονων, είναι υποκείμενη σε αποτυχία ή σε επιβάρυνση από σειρά επιπλοκών, λόγω του καπνίσματος. Ας αναφέρουμε την απόφαση των Βρεττανών Χειρουργών στη δεκαετία του '90, να μην εκτελουν προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς, που δεν διέκοπταν, προεγχειρητικά, το κάπνισμα. Όσον αφορά στο παθητικό κάπνισμα, η αμερικανίδα χειρουργός Richard Carmona δημοσίευσε τα αποτελέσματα ερευνών σε μία αναθεωρημένη έκθεση περί του παθητικού καπνίσματος το 2007. Σύμφωνα με αυτή, το παθητικό κάπνισμα αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την υγεία. Η έκθεση ανέφερε ότι το παθητικό κάπνισμα αύξανε, το κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα κατά 20-30%, στους μη καπνιστές, ενώ άλλαζε την κατάσταση του καρδιαγγειακού τους, κατά 25-30%.
Τα παιδιά ήταν ιδιαίτερα επιρρεπή στις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος!
Υπολογίστηκε ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν στις ΗΠΑ 430 νεογνά εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος λόγω του σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται ότι 650.000 θάνατοι/έτος σύνδεονται με το κάπνισμα, ενώ το κόστος της χρήσης του ανέρχεται σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος.
Στην πατρίδα μας καταγράφεται μία παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού οι Έλληνες θεωρούνται οι πιο φανατικοί καπνιστές με ετήσια κατανάλωση κατ’ άτομο, τα 3.000 τσιγάρα ετησίως. Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέδειξε το 2007, τις Ελληνίδες ως παγκόσμιες πρωταθλήτριες στο κάπνισμα, με ποσοστό 31,3%. Αναφέρεται ότι ανάμεσα στους καπνιστές και των δύο φύλων στη χώρα μας, το 44,6% είναι γυναίκες και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών (33,4%) έχει ηλικία από 30-44 ετών.
Τέλος, εκτιμάται ότι στη χώρα μας 15.000 θάνατοι ετησίως, οφείλονται σε νοσήματα που συνδέονται με το κάπνισμα, ενώ δεν έχει ακόμα ερευνηθεί το σύνολο των νοσημάτων. Δεδομένου ότι μόνο το 29% των καπνιστών έχει χρησιμοποιήσει βοηθήματα διακοπής του καπνίσματος, παρότι το 55%, του συνόλου των καπνιστών, θεωρεί ότι μπορεί να διακόψει το κάπνισμα χωρίς αυτά, στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται τα οφέλη των καπνιστών που διακόπτουν το κάπνισμα με βάση το χρόνο διακοπής του (American Cancer Society).
Χρόνος Διακοπής και αναμενόμενο όφελος
20 λεπτά: Η αρτηριακή πίεση μειώνεται στα επίπεδα κοντά σε εκείνα πριν το τελευταίο τσιγάρο.
Η θερμοκρασία των χεριών και των ποδιών αυξάνεται και κυμαίνεται κοντά στη φυσιολογική.
8 ώρες: Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μειώνεται στα φυσιολογικά επίπεδα.
24 ώρες: Η πιθανότητα για έμφραγμα μειώνεται στα φυσιολογικά αναμενόμενα επίπεδα.
2 εβδομάδες: Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται,
ως 3 μήνες: Η πνευμονική λειτουργία αυξάνεται κατά 30%.
1-9 μήνες: Ο βήχας, η ρινική συμφόρηση, η κόπωση, και η ελαφρά δύσπνοια μειώνονται.
Οι λάχνες επανακτούν τη φυσιολογική τους λειτουργία στους πνεύμονες και αυξάνουν τη δυνατότητα κατακράτησης της βλέννης, κάθαρσης των πνευμόνων και μείωσης της πιθανότητας λοίμωξης.
1 έχος: Η πιθανότητα εμφράγματος μειώνεται στο 50% του αντίστοιχου των καπνιστών.
5 έτος: Η πιθανότητα αγγειακού εγκεφαλικού μειώνεται στην αντίστοιχη ενός μη καπνιστού σε 5-15 χρόνια.
10 έτη: Η συχνότητα θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται στο 50% εκείνης των καπνιστών που δεν έχουν διακόψει.
Η πιθανότητα καρκίνου του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, του νεφρού, και του παγκρέατος μειώνεται.
15 έτη: Η πιθανότητα στεφανιαίας νόσου είναι η ίδια με αυτή ενός μη καπνιστού.
Πηγή: Κ.Σ. Μαμμάς, «Κάπνισμα και Καρκίνος (η επίπτωση του καπνίσματος στον καρκίνο του μαστού)», Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 31/5/2009, ΑΟΝΑ «Ο Άγιος Σάββας».
Νικολοπούλου Ο., Δρεπανού Β.
Προϊσταμένες Μαίες Β' Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών Αρεταίειο Νοσοκομείο

banner_OIKOGENEIAKOS
Όλοι μας όμως επιθυμούμε να φέρουμε στον κόσμο παιδιά υγιή, εύρωστα, έξυπνα, ευτυχισμένα, ισορροπημένα & δημιουργικά.
 
Το έμβρυο έχει ιδιαίτερα αναπτυγμένες τις αισθήσεις: της αφής, της γεύσης, της ακοής.
 
• Το έμβρυο έχει αφή: Αισθάνεται το χάδι του Πατέρα και της μητέρας πάνω στην κοιλιά.
Το έμβρυο έχει γεύση: Ο τρόπος διατροφής της μητέρας στην εγκυμοσύνη της, καθορίζει αργότερα τη γεύση του παιδιού και την προτίμησή του προς ορισμένες τροφές ή την απέχθειά του προς άλλες.
Το έμβρυο ακούει: Ο καρδιακός ρυθμός της μητέρας του συνδέει το έμβρυο με τον επαναλαμβανόμενο ρυθμό που υπάρχει παντού μέσα στο Σύμπαν.
Η φωνή της μητέρας, αλλά και του πατέρα και του περιβάλλοντος γενικά του παιδιού, όταν μάλιστα διαποτίζονται από την αγάπη, που δίνει στη φωνή τον πλούτο των «αρμονικών», ενεργοποιεί το έμβρυο, ενδυναμώνει το νευρικό του σύστημα, το προετοιμάζει στην άσκηση του λόγου και της ομιλίας, στην εκμάθηση της μητρικής του γλώσσας, στην ευγλωτία και στην καλή σχολική επίδοση!
 
· Συνταρακτική είναι η επίδραση της μουσικής στο έμβρυο
· Αγαπάει την απαλή κλασική μουσική-ιδίως του Μότσαρτ και του Βιβάλντι.
· Διάσημοι μουσικοί όπως οι Yenudi Menuhin, Olivier Messian, Arthuro Rubinstein, όταν ρωτήθηκαν από πότε αισθάνθηκαν την αγάπη για τη μουσική, δήλωσαν δημόσια ότι αυτήν την αγάπη την είχαν ήδη κατά τη γέννησή τους και ότι την όφειλαν στην μητέρα τους, που έπαιζε ή άκουγε μουσική στην εγκυμοσύνη της.
 
• Ανάπτυξη πρώιμου δεσμού
Μητέρας - νεογνού και πατέρα - νεογνού εξαρτάται από εμπειρίες, πολιτιστικό επίπεδο, τις προσδοκίες τους, το περιβάλλον, τη φυσική και συναισθηματική κατάσταση, εκείνης της στιγμής
 
Στις Η.Π.Α. από το 1974 η Ένωση Μαιευτήρων  Γυναικολόγων προτείνει την παρουσία των συντρόφων στις αίθουσες τοκετών και το χειρουργείο.
 
Η οπτική επαφή μητέρας νεογνού και πατέρα-νεογνού θεωρείται από τους ισχυρότερους παράγοντες που ενισχύουν το θεσμό μητέρας - πατέρα- νεογνού.
Πώς όμως αισθάνονται οι ίδιοι οι άνδρες γι’ αυτή την αλλαγή και ποιες είναι οι αντιδράσεις του θεσμού που τους δέχεται;
Για να λειτουργήσει θετικά η παρουσία του πατέρα πρέπει να συμπίπτει με την επιθυμία της μητέρας και να είναι μαζί τη στιγμή της μετατροπής της σχέσης από δυαδική σε τριαδική.
 
Ο σύντροφος με την παρουσία του μπορεί:
να παρέχει στη μητέρα στο πρώτο στάδιο του τοκετού την απαραίτητη στοργή την ώρα που εκείνη τη χρειάζεται και με τον τρόπο που της ταιριάζει, να την ενθαρρύνει, να την ανακουφίζει, να της συμπαραστέκεται, να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της συντρόφου του & του προσωπικού της αίθουσας τοκετών
 
• Εκφράσεις των γυναικών που χαρακτηρίζουν την παρουσία του πατέρα στον τοκετό:
“με ανακούφιζε”
“είχα κάποιον να στηριχτώ”
“η παρουσία του ήταν το μόνο που με βοήθησε”
“τον ερωτεύτηκα από την αρχή”
 
• Θέλουμε λοιπόν τον πατέρα και μπορεί να είναι παρών:
· ενημερωμένος
· ικανός να συμπαρασταθεί στη σύντροφό του
· και να βιώσουν μαζί αυτές τις ανεπανάληπτες στιγμές της ζωής τους!
 
• Η έγκυος και το έμβρυο αλληλεπιδρούν από τη στιγμή της σύλληψης σε βιολογικό συναισθηματικό και ενεργειακό επίπεδο.
Τα έμβρυα και τα βρέφη αναπτύσσονται καλύτερα όταν η μητέρα περιβάλλεται από ένα υγιές και υποστηρικτικό περιβάλλον, στο οποίο κυριότερο λόγο έχει στην εποχή μας ο πατέρας.
 
• Οι επιρροές που δέχεται το έμβρυο και το βρέφος τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του είναι καθοριστικές για την διανοητική, ψυχολογική & φυσική ανάπτυξή του.
Το εμβρυϊκό στάδιο και τα πρώτα χρόνια της ζωής αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την πρόληψη ψυχολογικών, συναισθηματικών και σωματικών προβλημάτων.
 
• Προετοιμασία - Εκπαίδευση
· Αποδοχή & συζήτηση επιθυμιών & προσδοκιών
· Συναισθηματική στήριξη - Αποδοχή - Επεξεργασία φόβων
· Τεχνικές χαλάρωσης
· Δικαίωμα ελέγχου του τοκετού
· Οι μπαμπάδες είναι θεατές του θηλασμού
 
“Ο πατέρας μπορεί και πρέπει να είναι παρών, ένα μωρό δεν υπάρχει μόνο του...
Μια μητέρα και ένας πατέρας δεν υπάρχουν μόνοι τους”
 
 
* Το παρόν άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Τα νέα του Οικογενειακού Προγραμματισμού» .
bannersimplereverse_OIKOGENEIAKOS
GreekEnglish (United Kingdom)

.