Κυριακή, Ιανουάριος 21, 2018
   
Text Size
logo
 

Μέθοδοι και επιλογές αντισύλληψης

Ευρετήριο Άρθρων
Μέθοδοι και επιλογές αντισύλληψης
Πώς είναι ανατομικά το γεννητικό σύστημα της γυναίκας;
Ποια είναι η λειτουργία του εμμηνορρυσιακού κύκλου της γυναίκας;
Ποιες είναι οι κυριότερες αντισυλλητπικές μέθοδοι;
Ιστορία της αντισύλληψης και του οικογενειακού προγραμματισμού
Τα αντισυλληπτικά
«Χάπι» και προστασία από τον καρκίνο
«Χάπι» και προστασία από άλλα νοσήματα
«Χάπι» και ηλικία
Συνήθη ερωτήματα για το «χάπι»
Πώς λαμβάνεται το «χάπι»;
Όλες οι σελίδες

Στη Σουηδία, δια νόμου, τo 50% των βουλευτών και των μελών της κυβέρνησης είναι γυναίκες. Αντίθετα, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της δεκαετίας τou 1990, υπήρχαν 100 χώρες μέλη του ΟΗΕ στις οποίες ουδέποτε υπουργοποιήθηκε γυναίκα. Εξάλλου η Σύμβαση για τον Περιορισμό Κάθε Μορφής Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών (Convention on the Elimination of All Forms of Discriminations against Women) δεν υπογράφτηκε από 45 χώρες - μέλη του ΟΗΕ! Εκτός, όμως, από τα ζητήματα «υψηλής πολιτικής», η ανθρωπότητα ακόμα ταλαντεύεται γύρω από θεμελιώδη ζητήματα που αγγίζουν τη γυναίκα ως ανθρώπινο ον.

Το 1994 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το ποσοστό των παντρεμένων γυναικών που δεν θέλουν να κάνουν παιδιά αλλά, για διάφορους λόγους, συχνά έξω από τη θέλησή τους, δεν εφαρμόζουν καμία αντισυλληπτική μέθοδο είναι 43% στη Λατινική Αμερική, 57% στην Ασία και τη Μέση Ανατολή και 77% στην Αφρική. Σε ένα ετήσιο σύνολο 200 εκατομμυρίων κυήσεων παγκοσμίως, τα 50 εκατομμύρια διακόπτονται με εκτρώσεις, από τις οποίες τα 20 εκατομμύρια πραγματοποιούνται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες που οδηγούν στο θάνατο 67.000 γυναίκες κάθε χρόνο!!! Σε πολλές χώρες το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίσει για το αυτονόητο, πώς θα διαθέσει το σώμα της και πότε θα είναι έτοιμη να τεκνοποιήσει, αμφισβητείται άμεσα ή έμμεσα, φανερά ή συγκεκαλυμμένα.

Η αντισύλληψη, το «χάπι» όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, είναι η μοναδική μέθοδος που προσφέρει στη γυναίκα ΑΠΟΛΥΤΟ έλεγχο και ανεξαρτησία στην ερωτική της ζωή. Με το «χάπι», εκείνη και μόνο εκείνη αποφασίζει αν και πότε θα μείνει έγκυος, μηδενίζοντας την πιθανότητα τουόποιου «ατυχή­ματος», για το οποίο τελικά η ίδια θα κληθεί να υποστεί τις συνέπειες, όποιες κι αν είναι. Εξάλλου, το «χάπι» είναι αντισυλληπτική μέθοδος που εξαρτάται 100% από τη γυναίκα: δεν απαιτείται ιατρική επέμβαση, όπως π.χ. στο σπιράλ, ούτε συμμετοχή του ερωτικού συντρόφου. Επιπλέον το «χάπι» αποτελεί μια πολύτιμη επένδυση υγείας καθώς έχει πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία τής γυναίκας.

Ίσως η απόλυτη ανεξαρτησία που προσφέρει είναι ο λόγος για τον οποίο το «χάπι» υπόκειται, ανάλογα με τη χώρα, σε κοινωνικούς, θρησκευτικούς και, γενικά, μη ιατρικούς περιορισμούς και κριτικές, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο προϊόν στην ιστορία της ιατρικής. Έτσι, οι γυναίκες σήμερα έχουν οδηγηθεί, σε σημαντικό βαθμό, να αυτοενοχοποιούνται ακόμα και σε επίπεδο πρόθεσης για το «χάπι» ή να «ντρέπονται» να το ζητήσουν ή να το χρησιμοποιήσουν. Επιπλέον, υφίστανται μία μακροχρόνια αρνητική πλύση εγκεφάλου για ανύπαρκτους ή υπερβολικά τονιζόμενους κινδύνους, όταν όλοι οι «δημόσιοι κατήγοροι» του «χαπιού» κλείνουν τα μάτια στο πρόβλημα των εκτρώσεων και στις συνέπειές του ή αδυνατούν να προβάλλουν κάποια αξιόπιστη λύση. Και, βέβαια, οι διάφοροι κίνδυνοι και συνέπειες μιας έκτρωσης είναι, στατιστικά, πολύ περισσότεροι από οποιονδήποτε «κίνδυνο» προβάλλεται ως προερχόμενος από το «χάπι».

Κι ενώ στην Ευρώπη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στην αντισύλληψη (κατά μέσον όρο το 22-23% των γυναικών χρησιμοποιεί το χάπι) στην Ελλάδα το ποσοστό είναι ΔΕΚΑ ΦΟΡΕΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ, περίπου 2-3%, ενώ πολύ υψηλότερο είναι το ποσοστό των εκτρώσεων.

Στις ΗΠΑ, το 80% των γυναικών που έχουν γεννηθεί από το 1945 και μετά έχουν χρησιμοποιήσει αντισύλληψη! Σήμερα, στη χώρα αυτή, πάνω από 10.000.000 γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών χρησιμοποιούν το «χάπι» καθημερινά...

Η γνώση είναι δύναμη. Ο παρών οδηγός γράφτηκε για να σάς προσφέρει μία πολύ καλή γνώση σε ό,τι αφορά την αντισύλληψη με το «χάπι». Κάθε γυναίκα θα πρέπει να αποφασίζει μόνη της. Η απόφασή της όμως δεν είναι σωστό να λαμβάνεται υπό το κράτος φόβου, προκαταλήψεων και άγνοιας. Πρέπει να είναι ενσυνείδητη - όχι ενστικτώδης ή επιβαλλόμενη. Τότε μόνον, όποια κι αν είναι αυτή η απόφαση, θα της δώσει την ικανοποίηση ότι ελήφθη μετά λόγου γνώσεως, σε συνθήκες πνευματικής και ψυχικής ελευθερίας.


* Ο παρών οδηγός αντισύλληψης έχει συνταχθεί με τη σύσταση της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού και του Τμήματος Οικογενειακού Προγραμματισμού της Β' Μαιευτικής - Γυναικολογικής κλινικής του Αρεταιείου Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. GreekEnglish (United Kingdom)

.