Κυριακή, Ιανουάριος 21, 2018
   
Text Size
logo
 

Εμβόλιο για την πρόληψη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (ΗΡV)

Εμβολιαστείτε σήμερα με το εμβόλιο για την πρόληψη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).
 
 

Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (ΗΡV), ένας ιός που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλα σοβαρά νοσήματα.

1. Πώς ένας ιός σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
 • O ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προσβάλλει το γεννητικό μας σύστημα, εισέρχεται στο γενετικό υλικό των κυττάρων και τους αλλάζει τη δομή, ενώ μερικές φορές τα μετατρέπει σε κακοήθη. Ο ιός HPV προκαλεί καλοήθη νοσήματα, όπως γεννητικά κονδυλώματα και αναπνευστική θηλωμάτωση, αλλά και πολλές μορφές καρκίνου, όπως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο αιδοίου, κόλπου, πέους, πρωκτού, ενώ επιπλέον ευθύνεται για ορισμένες μορφές καρκίνου στοματοφάρυγγα, στοματικής κοιλότητας και λάρυγγα.
 • Οι τύποι ΗPV 16 και 18 είναι οι δύο σημαντικότεροι ογκογόνοι τύποι και ευθύνονται για το 75% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και για την πλειονότητα των περιπτώσεων άλλων μορφών καρκίνου που προκαλεί ο ιός.
 • Οι τύποι ΗPV 6 και 11 είναι οι σημαντικότεροι τύποι που ευθύνονται για την ανάπτυξη του 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων.
 
2. Πώς μεταδίδεται ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (ΗPV);
 • Ο ιός μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή ακόμα και αν αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη.
 • Μεταδίδεται ακόμα και μέσω απλής επαφής των γεννητικών περιοχών. Ακόμα και με μία σεξουαλική επαφή μπορεί κάποιος να μολυνθεί από τον ιό. Η λοίμωξη δεν εμφανίζει συμπτώματα.  
 • Η συστηματική χρήση του προφυλακτικού μπορεί να μειώσει τη μετάδοση του ιού, αλλά δεν μπορεί να την αποτρέψει.
 • Η λοίμωξη είναι πολύ συχνή, καθώς εκτιμάται ότι το 70% -90% των ανδρών και γυναικών ηλικίας 15-49 ετών έχουν εκτεθεί στον ιό HPV κάποια στιγμή της ζωής τους.
 
3. Η λοίμωξη από τον ιό HPV θεραπεύεται;
 • Η λοίμωξη από τον ιό μπορεί σε κάποια χρονική στιγμή να υποστρέψει, χωρίς καμία παρέμβαση.
 • Αν η λοίμωξη δεν υποστρέψει, προκαλεί αρχικά προκαρκινικές βλάβες, για την αντιμετώπιση των οποίων μπορεί να χρειασθεί τοπική χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της βλάβης.
 Η επέμβαση αυτή μπορεί μελλοντικά να επηρεάσει τη γονιμότητα και την έκβαση μιας εγκυμοσύνης.
 • Επιπλέον, αν οι προκαρκινικές βλάβες δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.
 
 
 
Εμβόλια έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων

 
1. Η λοίμωξη από τον ιό HPV προλαμβάνεται;
 Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας είναι ο εμβολιασμός, καθώς η λοίμωξη από τον ιό δεν μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο. Σήμερα, διατίθενται δύο εμβόλια (διδύναμο-τετραδύναμο) που περιέχουν τους πιο συχνούς ογκογόνους τύπους του ιού ΗPV 16 και 18, ενώ το ένα από αυτά (τετραδύναμο) περιέχει και τους τύπους 6 και 11, που ευθύνονται για τα γεννητικά κονδυλώματα. 

2. Γιατί να εμβολιασθώ;

 Η λοίμωξη από τον ιό δεν μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο εκτός από τον εμβολιασμό. Προλαμβάνοντας τη λοίμωξη, αποτρέπεται η ανάπτυξη των σχετιζόμενων νοσημάτων που προκαλούνται από τον ιό HPV.
 
3. Πόσο προστατεύομαι με τον εμβολιασμό;
 Όλα τα κλινικά δεδομένα που προέκυψαν από μεγάλες κλινικές μελέτες και από την εφαρμογή του εμβολιασμού παγκοσμίως, δείχνουν ότι η νεαρή γυναίκα που εμβολιάζεται, προστατεύεται σε ποσοστό που προσεγγίζει το 100% από την ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών τραχήλου, αιδοίου και κόλπου, όπως και από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που προκαλούνται από τους τύπους 16 και 18. Τα εμβόλια παρέχουν μερική προστασία και από άλλους τύπους HPV που προκαλούν προκαρκινικές βλάβες στον τράχηλο. Μέσω του εμβολιασμού παρέχεται υψηλή προστασία και από την εμφάνιση γεννητικών κονδυλωμάτων που προκαλούνται από τους τύπους 6 και 11 (εμβολιασμός με το τετραδύναμο εμβόλιο). Ο έλεγχος με εξέταση κατά Παπανικολάου (τεστ Παπ) θα πρέπει να συνεχίζεται κανονικά, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό, για την έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών βλαβών που προκαλούνται από τύπους του ιού που δεν περιλαμβάνονται στο εμβόλιο.
 Ο εμβολιασμός και ο τακτικός έλεγχος με εξέταση κατά Παπανικολάου (τεστ Παπ), παρέχουν σήμερα το σύγχρονο τρόπο πρόληψης έναντι των σοβαρών νοσημάτων που προκαλεί ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

4. Πόσο αποτελεσματικά και ασφαλή είναι τα εμβόλια έναντι του HPV;
 
Η υψηλή αττοτελεσματικότητα και η ασφάλεια των HPV εμβολίων είναι από την αρχή της κυκλοφορίας τους μέχρι και σήμερα απολύτως τεκμηριωμένη μέσα από την κλινική έρευνα, την εμπειρία των εκατομμυρίων κοριτσιών που έχουν εμβολιασθεί σε όλο τον κόσμο και την πολύ αυστηρή παρακολούθηση του εμβολιασμού από διεθνή έγκυρα επιστημονικά όργανα.
 
5. Ποιος είναι ο τρόπος χορήγησης των εμβολίων;

 Τα HPV εμβόλια χορηγούνται σε 3 δόσεις με ενδομυϊκή ένεση στην περιοχή του δελτοειδή μυ (βραχίονας), κατά προτίμηση εντός εξαμήνου.
 
 
 
Ποιες γυναίκες μπορούν να εμβολιασθούν και γιατί;

 
1. Ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία εμβολιασμού;
 Τα εμβόλια απευθύνονται σε κορίτσια και νέες γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του εμβολιαστικού προγράμματος του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας. Τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Ηλικία 12 έως 15 ετών
 • Οι ηλικίες αυτές παρουσιάζουν τη βέλτιστη ανταπόκριση σε όλα τα εμβόλια.
 • Η τήρηση του δοσολογικού εμβολιαστικού σχήματος είναι καλύτερη.
 • Η ηλικία αυτή εμβολιάζεται πριν εισέλθει στην ηλικία αυξημένου κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
 • To HPV εμβόλιο πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 12 ετών στο πλαίσιο του βασικού εμβολιασμού και να μην αναβάλλεται προκειμένου να ολοκληρώνεται η σειρά όλων των απαραίτητων παιδιατρικών εμβολίων.
 
Ηλικία 15 έως 26 ετών
• Οι ηλικίες αυτές βρίσκονται στην αιχμή της λοίμωξης και επομένως κάθε σημερινή ή μελλοντική σεξουαλική επαφή μπορεί να τους μεταδώσει κάποιον τύπο του ιού.
• Ο εμβολιασμός της σεξουαλικά ενεργής κοπέλας θα πρέπει να είναι άμεσος για την πρόληψη μελλοντικής λοίμωξης από τους πιο σοβαρούς τύπους του ιού HPV.
• Στις νέες γυναίκες που έχουν ήδη προσβληθεί από κάποιον τύπο του ιού HPV, ο εμβολιασμός προστατεύει από τους υπόλοιπους τύπους του ιού που περιέχονται στο εμβόλιο και από τους οποίους η γυναίκα δεν έχει προσβληθεί.
 
2. Γυναίκα μεγαλύτερη των 26 ετών μπορεί να εμβολιασθεί με το HPV εμβόλιο; Θα έχει όφελος;
 Μία γυναίκα μπορεί να μολυνθεί από τον ιό HPV σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και για όσο διάστημα είναι σεξουαλικά ενεργή. Η συχνότητα της λοίμωξης είναι μικρότερη στις μεγάλες γυναίκες, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι όταν εγκατασταθεί η λοίμωξη σε μια μεγαλύτερη γυναίκα, ο ιός υποστρέφει δυσκολότερα και επομένως η γυναίκα κινδυνεύει περισσότερο από τη νεαρή κοπέλα να αναπτύξει βλάβη.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που είναι υπεύθυνος για την έγκριση του HPV εμβολίου, ο εμβολιασμός με το τετραδύναμο εμβόλιο μπορεί να γίνεται στις γυναίκες έως την ηλικία των 45 ετών.


Ενημερωθείτε σωστά.
Επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
Εμβολιαστείτε σήμερα για τον ιο των ανθρώπινων θηλωμάτων.

* Ο παρών οδηγός έχει συνταχθεί χάρη στη συμβολή και την ευγενική παραχώρηση της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας και της Β' Μαιευτικής - Γυναικολογικής κλινικής του Αρεταιείου Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.
GreekEnglish (United Kingdom)

.